پس از تسلط طالبان بر افغانستان، ستیزه جوییها در مناطق مختلف پاکستان از جمله خیبر پختونخواه و ایالت بلوچستان، افزایش یافت و نقش طالبان افغانستان در این ستیزهجوییها بسیار برجسته است.
خبرگزاری پایتخت؛ بر اساس برآوردها، بیش از 6 هزار جنگجوی تحریک طالبان پاکستان از زمانی که عملیات نظامی علیه آنها در مناطق خیبر پختونخواه و مناطق قبیلهای تحت مدیریت فدرال انجام شد، در مخفیگاههای مختلف در افغانستان مستقر هستند.
استخبارات هند و امنیت ملی سابق افغانستان، فعالیتهای ستیزهجویانهی عناصر تحت کنترل دولت پیشین افغانستان در زمان اشرف غنی را برنامهریزی، هدایت و اجرا میکردند.
با حضور امریکا و ناتو در افغانستان، محدودیت هایی برای فعالیت تحریک طالبان پاکستان وجود داشت. پس از اگست 2021، تحریک طالبان پاکستان از آن سوی مرز پاکستان و افغانستان، فعالیت های خود را علیه پاکستان افزایش داد.
این در حالی است که دولت طالبان ادعا میکند که خاک افغانستان توسط هیچ سازمان شبه نظامی علیه هیچ کشور همسایه استفاده نمیشود.
علاوه بر تحریک طالبان پاکستان، عناصر داعش و برخی جدایی طلبان بلوچ نیز وجود داشتهاند که از خاک افغانستان برای ناامنی در پاکستان استفاده میکنند.
اخیراً رادیو آزادی بخش اروپا در گزارشی فاش ساخت که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، جدایی طلبان تحریک طالبان پاکستان، داعش و بلوچ کنترل سلاح و مهمات عظیم نیروهای ناتو و ایالات متحده را به دست گرفتند. این سازمان های شبه نظامی از این تسلیهات نظامی علیه پاکستان در اقدامات تروریستی خود در امتداد مرز پاکستان و افغانستان، در مناطق سابق فدرال و ایالت بلوچستان استفاده می کنند.
پاکستان بارها از حکومت موقت افغانستان خواسته است تا حملات شبه نظامیان از خاک افغانستان را متوقف کنند. در واقع، پاکستان قاطعانه بر این باور است که اگر حکومت افغانستان گامهای قاطعی برای کنترل تحریک طالبان پاکستان و سایر سازمانهای ستیزه جوی ضد پاکستانی بردارد، هیچ ستیزهجویی در پاکستان وجود نخواهد داشت.
اخیراً ذبیح الله مجاهد، سخنگوی ارگ افغانستان بیانیه ای صادر کرده است که “مشکل تحریک طالبان پاکستان متعلق به پاکستان است نه افغان ها. اگر طالبان پاکستانی تلاش کنند از خاک افغانستان استفاده کنند، ما اجازه نخواهیم داد. این یک بیانیه مبهم است که با موضوع اصلی حکومت موقت در تضاد است.”
بدون شک، تحریک طالبان پاکستانی یکی از مسائل پاکستان است، چرا که دولت های متوالی افغانستان از جمله حکومت موقت افغانستان به رهبری طالبان برای آنها مخفیگاه ها و سرپناه هایی در خاک افغانستان فراهم کرده اند.
آنها با وجود کنترل بسیار شدید گروه طالبان در سراسر افغانستان، همچنان از خاک افغانستان علیه پاکستان عملیات می کنند. بدون موافقت حکومت سرپرست، هیچ شانسی وجود ندارد که تحریک طالبان پاکستان یا هر گروه شبه نظامی ضد پاکستانی بتواند از خاک افغانستان علیه پاکستان عملیات کند. به هر حالت پاکستان برادر افغانستان است و قصد نخواهد داشت فعالیت هایی را علیه حکومت سرپرست انجام دهد.
حکومت طالبان با وجود اینکه هنوز توسط هیچ دولتی به رسمیت شناخته نشده است، از واشنگتن حمایت کامل را دارد. این نیز بدان معناست که ایالات متحده همچنان در حال تامین امنیت اهداف استراتژیک خود در داخل و همسایگی افغانستان است و در عین حال از طالبان به عنوان ابزاری مخفی استفاده می کند. پاکستان به دلیل صمیمیت سنتی، قرابت مذهبی و زیربنای اجتماعی خود، تنها کشوری است که هنوز پیوند نزدیکتری با طالبان در افغانستان دارد. اما نگرش طالبان عمدتاً غیرهمکارانه و رقابتی، مغرور و دیکتاتوری نسبت به دولت پاکستان بوده است.